Wednesday 23 April 2014

JAUHI KEPUTIHAN!!!

Penyebab keputihan adalah disebabkan oleh kulat yang dikenali sebagai candida pada vagina. Keputihan ini boleh menyebabkan daerah kewanitaan berbau, mengeluarkan cairan berwarna putih kekuningan, gatal gatal dan pedih dan boleh membengkak apabila semakin teruk..
Sebenarnya kulat atau bakteria ini memang ada pada setiap wanita, namun ia terdapat dalam jumlah yang kecil sahaja terutama di daerah vagina, saluran percernaan dan kulit. Bagi wanita yang sihat serta mempunyai sistem imunisasi yang kuat, bakteria ini tidak mampu menyebabkan jangkitan. Namun jika sistem kekebalan tubuh lemak, ia lebih mudah untuk membiak dan berkembang sehingga menimbulkan penyakit.

Penyakit lain yang boleh menyebabkan keputihan adalah diabetes, kehamilan, stress, penggunaan seluar dalam yang ketat sehingga menyebabkan kawasan sekitar bahagian intim lembap, serta bahan bahan kimia yang terdapat pada sabun atau detergen. Pun begitu anda tidak perlu bimbang kerana terdapat cara yang baik untuk mengatasi masalah keputihan yan sederhana

** Hindari daripada menggunakan cecair vagina. Cairan ini sebenarnya mengubah kadar keasidan semula jadi di kawasan vagina sehingga meningkatkan risiko jangkitan serta menimbulkan peradangan
** Hindari dari menggunakan pakaian atau seluar dalam yang ketat. Ini kerana ia boleh menghalang aliran udara. Sebaiknya gunakan pakaian yang dihasilkan dari kain kapas
**  Bersihkan daerah vagina dari satu arah saja depan ke belakang. Elak kuman dubur masuk kawasan vagina
** Biasakan diri untuk mengeringkan bahagian luar vagina menggunakan tisu atau tuala bersih setiap kali selepas buang air kecil atau besar
**  Elakkan daripada menggunakan pantyliner beraroma terus menerus seharian kerana ia boleh menyebabkan iritasi.
** Kurangkan minum dan makan makanan manis kerana ia boleh menggalakkan perkembangan kulat
** Makan bawang putih kerana bawang ia diyakini mengandungi zat anti kulat semulajadi
** Ambil susu atau yogurt kerana makanan ini mengandungi bakteria acidophilus yang membantu mengekalkan bakteria tetap seimbang..

No comments:

Post a Comment