Sunday 9 April 2017

Resepi Apam Tapai mudah dan sedap

Pernah makan apam tapai ka??? Sedapkan.. terutama jika tapainya di buat dengan lebih baik dan masa ditapai lebih lama. Lagi banyak air yang dihasilkan dalam tapai ini bererti lagi baik penghasilan tapai dan lebih manis rasanya. Baunya saja sudah mampu menaikkan selera dan rasa nak makan. Tapi tak semua mampu nak makan tapai ada yang makan tapai boleh rasa pening disebabkan asid yang dihasilkan dan boleh menyebabkan mabuk mabuk manja macam tu.

Kalu di sabah ni... tapai boleh didapati di tamu tamu sabah.. ada harga dalam rm 0.50 ada yang seringgit 3 bungkus. Ikut kepada besar bungkusan dan cara bungkusan. Ada yang bungkus guna daun pisang ada yang guna daun keladi.  Sekarang mari kita belajar apam tapai..

Apam Tapai
3 cawan tepung beras
1 cawan gula
2 cawan air
Satu sudu teh garam
1 bungkus eno biru

Blender semua bahan di atas kecuali ENO. Peram selama 6 jam. Kukus selama 15 minit.




No comments:

Post a Comment